•  
  •  
  •  
  •  

Borneo este o tara care iti pune la incercare toate cele cinci simturi (tactil, gustativ, vizual, auditiv si olfactiv) si sentimente atat de variate si de profunde, de care poate nici nu crezi ca esti capabil. Pe langa toate acestea, ai parte nu numai de natura, dar si de traditie, cultura, arta, arhitectura, istorie, gastronomie si multa adrenalina.

Banner parteneri

De la triburi…

Cea mai mare insula din Asia, a treia ca dimensiune dupa Groenlanda si Noua Guinee, Borneo este un loc unic prin extravaganta si varietate culturala, frumusetea sa fiind sporita de amestecul grupurilor etnice Iban (vanatorii de capete), Penan, Bidayuh, Orang Ulu, Melanau, Malay, chineze, hindu etc. Toate acestea traiesc in buna pace si intelegere intr-o diversitate etnica, religioasa si culturala, continuandu-si si astazi traditiile si obiceiurile, purtandu-si cu mandrie costumele, dansand si cantand la instrumente traditionale. Ca turist, ai posibilitatea de a interactiona cu aceste comunitati locale, de a participa activ la tot ceea ce inseamna viata acestor oameni prietenosi, mereu bucurosi de oaspeti si senini in simplitatea lor, aproape de neconceput pentru europeanul secolului XXI.

Gabriela in Borneo

…la flora…

Te vei bucura de cerul albastru si aerul nepoluat, fiind inconjurat de natura ca in vremurile stravechi, de o padure tropicala (rainforest) inclusa in patrimoniul mondial UNESCO. Aceasta este considerata cea mai veche (130 de milioane de ani) si este, de asemenea, cea mai studiata padure din lume. Mereu verde, cel mai vechi ecosistem ramas intact, protejat prin parcuri nationale si proiecte de conservare, iti dezvaluie mii de specii ce alcatuiesc o flora si o fauna unice. Aici vei gasi cea mai mare floare din lume, al carei diametru poate atinge un metru. Parte din familia Rafflesiaceae (genul Rafflesia), este fascinanta: rosie, fara tulpina, fara frunze sau radacini, creste la umbra si este o importanta sursa de venit pentru eco-turism, cei ce o detin si o ingrijesc fiind inclusi in traseele turistice sezoniere.

Rafflasia

Tot aici poti gasi specii botanice unice printre peste 1075 specii de arbori (de la cei de cauciuc, la cei decorativi, fructiferi, rhododendroni sau conifere), peste 180 specii de ierburi, ferigi, ghimbir, hoyaunele dintre ele au proprietati speciale farmacologice, altele dintre ele sunt sursa obtinerii uleiurilor esentiale, pure, 100% naturale, utilizate in wellness. Nu in ultimul rand, vei vedea numeroase specii de flori ce creeaza adevarate gradini suspendate (cea mai scumpa orhidee se gaseste tot aici).

Flori & fluturi Borneo

Natura Borneo

…si fauna

Dar ce ar fi florile superbe fara fluturii ireal de frumos colorati? Ce ar fi padurea tropicala fara fauna bogata, plină de licurici, lilieci, pasari multicolore locale sau migratoare (Sarawak – land of Hornbills), pesti, amfibieni, reptile mici și aligatori sau mamifere mari, precum primatele (silvered leaf monkey, macacus, urangutan, proboscis) sau tapirul, elefantul, caprioara?

Padurea tropicala din Borneo reprezinta mediul perfect la care s-au adaptat urangutanii. Asa cum Uganda este  recunoscuta ca locul preferat al gorilelor, Borneo a devenit locul ideal pentru a vedea urangutanii in libertate.  Aceasta excursie mi-a oferit posibilitatea de a vedea cum acesti giganti singuratici isi construiesc cuiburi temporare in copaci din crengi uscate, pentru siesta personala, binoclul fiind obiectul cel mai de pret pentru a putea urmari din barca cu motor, de pe rau, cat de asemanatoare sunt pozitiile de somn ale urangutanilor cu cele ale oamenilor.

Urangutan Borneo

Experiente unice in lume

Natura poate fi admirata la pas de pe aleile special amenajate ce strabat padurile, de pe podurile suspendate ce te conduc deasupra coroanelor bogate ale copacilor (canopy) din Parcurile Nationale (Kota Kinabalu) sau din barca cu motor și canoe, din masina sau din avioane de mici dimensiuni.

Plimbare cu barca Borneo

Am ramas in minte cu locuri deosebite, trairi si momente unice de pe parcursul plimbarilor pe rauri la rasarit, apus de soare sau chiar noaptea, cand am admirat licuricii care ornau tufele de pe malul raului ca si cum ar fi fost un brad de Craciun feeric, luminat natural (wild river safari); din explorarea sistemului de pesteri gigante (Dear Cave, Lang Cave, Wind Cave, Clearwater Cave, Gomantong Cave), admirand formatiunile carstice, plantele unice in lume si obiceiul milioanelor de lilieci de a parasi grotele in amurg si de a porni in roiuri, formand adevarate vartejuri, spre tantarii ascunsi in padurea tropicala. Tot in suflet mi-au ramas si plajele Marii Chinei de Sud, Parcurile Nationale (Gunung Mulu) si localnicii Iban in Batang Ai, unde am dormit la comun cu vizitatori din toata lumea in casele lor traditionale numite longhouse. Am participat la concursuri de tras cu sarbacana (longpipe) si am trecut cu ei raul in barci traditionale (longboat), vizitand Centrul de reabilitare a urangutanilor sau Centrul de conservare a celui mai mic urs din lume – sun (honey) bear, ferma de crocodili si Herritage Village.

Traditii Borneo

Cultura Borneo

In orasele pe care le-am vizitat – Kuching (capitala Sarawak, orasul pisicii), Mulu, Kota Kinabalu (capitala Sabah) – m-am bucurat sa admir arhitectura locala traditionala, imbinata cu cea coloniala si cu cea moderrna. Cea mai recenta constructie este podul Darul Hana, are forma literei S” si a fost ianugurat pe 11.11.2017, in Kuching. Muzeele, locasele de cult, fie ele moschei sau temple, cartierele chinezesti sau indiene, bazarurile, statuile (multe reprezentand pisici in Kuching) si parcurile intregesc aspectul placut al acestor orase.

Borneo

In aceste 17 zile cu program intens, itinerar bine stabilit de catre Eturia si usor imbunatatit la fata locului cu sprijinul Danielei si a ghizilor locali, am reusit doar sa imi fac o impresie frumoasa despre ceea ce inseamna Borneo, insotita de dorinta de a reveni in aceste locuri. Vreau sa revin pentru o vacanta adventure care sa includa snorkeling si diving, plaja la Tusan Beach unde fitoplanctonul luminescent de pe mal trimite raze albastre in intuneric , festivalul international de zmeie din Bintum (cel mai mare astfel de festival din lume), cross prin jungla (jungle trail runs), rafting, canopy walk si noi experiente gastronomice.


Descopera vacantele Eturia in Malaezia

Vacante Malaezia – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up