•  
  •  
  •  
  •  

Cea mai frecventa intrebare inainte de calatorie este: „Cati bani sa-mi iau la mine?” De multe ori, esti luat prin surprindere de suma la care se ridica, in final, o vacanta. Raspunsul la aceasta intrebare, de cele mai multe ori, este… „Depinde!”
Cel mai bine este sa iti planifici banii inainte de a achizitiona o vacanta, pentru ca aceasta vine la pachet cu extracosturi, chiar si cea All Inclusive.
In primul rand, trebuie sa verifici cu atentie ce servicii include pachetul de vacanta. Iata la ce trebuie sa fii atent atunci cand analizezi un pachet de vacanta:

Excursiile optionale

Daca este vorba de un circuit, verifica daca excursiile si activitatile sunt incluse in tarif sau sunt optionale si daca se pot achita in avans sau la fata locului. Agentul de turism iti poate face recomandari de excursii si iti spune cum le poti achita. In cazul sejururilor la plaja, de cele mai multe ori excursiile nu sunt incluse, asa ca, daca doresti sa mergi sa vizitezi imprejurimile, intreaba agentul de turism ce poti face si cat bani trebuie sa aloci acestora.

Transferurile

Trebuie sa verifici daca itinerarul contine transferuri. Daca transferul este inclus, verifica daca acesta se va realiza in regim shared (impreuna cu alti turisti) sau private (doar pentru tine). Daca transferul nu este inclus, ia in considerare in bugetul alocat suma de bani aferenta transportului in comun sau a unui taxi.

Regimul de mese

Regimul de mese trebuie sa fie specificat clar in itinerar. Daca ai inclus doar micul dejun sau pranz sau cina (mentionate separat), asa cum se intampla in majoritatea cazurilor, trebuie sa bugetezi si celelalte mese ale zilei, plus bauturile. In cazul regimurilor Half Board si Full Board, bauturile nu sunt incluse. All Inclusive este singurul regim care include si bauturile. Consultantii Eturia care au fost in destinatia in care urmeaza sa calatoresti iti pot spune cu aproximatie cat costa o masa la restaurant, o apa, o cafea, o bere etc. Astfel, in functie de numarul de persoane si de cantitatile pe care le consumi in medie, poti afla cati bani aloci pentru mancare si bauturi.

Asigurarea

Un element important al calatoriei este incheierea unei asigurari de calatorie. Este recomandat sa iti inchei o astfel de asigurare deoarece serviciile de sanatate presupun niste costuri foarte ridicate in majoritatea destinatiilor. In tariful vacantelor Eturia cu plecari fixe, asigurarea este inclusa.

Bacsisul

In industria ospitaliera si turism, in majoritatea tarilor, se practica oferirea unui bacsis, fara a fi obligatoriu. Daca obisnuiesti sa oferi bacsis, atunci e bine sa il bugetezi si pe acesta. Il poti da personalului hotelier (camerista, concierge, bell boy etc.), chelnerilor, ghizilor si soferilor. Valoarea bacsisurilor difera de la o tara la alta, in functie de obiceiuri. Valoarea bacsisurilor este inclusa in tariful Grupurilor cu insotitor Eturia. Consultantii Eturia iti pot spune cu aproximatie valoarea bacsisurilor acceptate in tara in care urmeaza sa calatoresti.

Alte cheltuieli

Cu totii suntem datori sa ne intoarcem acasa cu suvenire frumoase fie pentru noi, ca sa ne amintim de clipele petrecute, fie pentru cei dragi. Fiecare tara are o serie de suvenire reprezentative. Afla de la consultantul tau Eturia care sunt acestea si cat costa.

Daca esti pasionat de shopping, afla cam care este nivelul preturilor in tara respectiva fata de nivelul din Romania, daca este o destinatie potrivita pentru cumparaturi si care sunt locurile cele mai bune. Shoppingul ar putea veni la pachet cu inca un bagaj la cala. Daca obisnuiesti sa faci cumparaturi in cantitati mari, verifica politica bagajelor si care este pretul kilogramelor in plus sau adaugarea unui extrabagaj.

Nu in ultimul rand, trebuie sa setezi un buget pentru situatii neprevazute. Lasa deoparte cativa bani (minimum 100 de euro) in cazul in care te imbolnavesti, ratezi un transfer, ti-a intaziat bagajul, ti se strica geanta de voiaj, uiti la hotel un articol important etc.

In unele destinatii, este bine sa ai bani cash la tine, in altele sunt acceptate si cardurile la scara larga, dar in ambele cazuri tine cont de comisioanele percepute la retragerea de numerar, la plati si la schimbul valutar. Verifica ce valuta e mai avantajos sa ai la tine, unde este recomandat sa schimbi banii si, in cazul utilizarii cardurilor, verifica la banca ce comision bancar se percepe. Ca sa iti poti face o idee legata de conversia in moneda locala, poti apela la Oanda.

In cazul anumitor hoteluri/destinatii, se percep garantii sau taxe turistice ce se pot achita doar la check-in. Valoarea si modalitatea de plata a acestora depinde strict de politica hotelului. Banii blocati se elibereaza pe loc si pot aparea in contul dumneavoastra imediat sau peste un anumit numar de zile, in functie de politicile bancilor prin intermediul carora se desfasoara tranzactia.

Toate cele mentionate mai sus pot fi estimate in avans cu ajutorul unui consultant in turism, a site-urilor specializate sau a ghidurilor de calatorie. Inainte de plecare, Eturia iti pune la dispozitie, in scris, toate informatiile necesare, astfel incat sa ai parte de o vacanta fara griji.

Bineinteles, cea mai potrivita suma de bani o stabilesti tot tu, pentru ca difera in functie de stilul in care calatoresti.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up