•  
  •  
  •  
  •  

Am primit cu bucurie vestea ca voi putea explora cultura si civilizatia Malaeziei intr-o experienta de 7 zile in care insulele Penang si Langkawi, dar si capitala Kuala Lumpur imi vor fi gazde.
Penang este o insula din nord-vestul Malaeziei, recunoscuta pentru o mostenire culturala de invidiat, dar si pentru un stil de viata modern, in plina dezvoltare.

Desi am vizitat insula pe fuga intr-o singura zi, am reusit sa descoperim Georgetown, un oras vibrant, multicultural, unde gasim atat zgarie nori, mall-uri si cafenele in partea noua a orasului, cat si o zona istorica in care am gasit cladiri vechi, in stil colonial britanic, dar si monumente si temple chinezesti. Strazile inguste cu trafic redus te asteapta sa admiri intr-o plimbare pe jos cladirile cu renumitele picturi ale talentatului artist lituanian Ernest Zacharevic. Penang ofera multe monumente culturale si religioase, o gastronomie excelenta recunoscuta pentru rasfatul papilelor gustative, toate imbinand influente din traditiile oamenilor ce locuiesc aici: chinezi, malezieni, indieni si thailandezi.

Am avut placerea sa ne imaginam stilul de viata al unor chinezi comercianti instariti vizitand un conac devenit muzeu, si anume Peranakan Mantion. In conac sunt pastrate intacte toate piesele de mobilier si de decor, hainele doamnelor sunt pregatite pe umerase sau pe paturi ca si cum cineva urmeaza sa le foloseasca in curand, iar salile de mesele sunt pregatite si te asteapta doar sa te asezi pentru cina. Lemnul sculptat din casa provine din Anglia, podeaua din Italia, iar lucrarile din fier forjat sunt aduse tocmai din Scotia.

O alta cladire impresionanta este casa clanului Khoo. Construita acum 650 de ani, acest templu a fost contruit pentru ca familiile de chinezi cu acelasi nume sa se adune si sa-si venereze stramosii. Un kongsi reprezinta, pe langa aranjamentele sociale si spirituale ale unei familii, un mijloc important de sustinere si solidaritate.

Cu o viata de noapte foate activa, Penang te imbie sa iesi pe strazi, sa te bucuri de street food si de bazarurile deschise pana dupa miezul noptii, cu vanzatori amabili si zambitori ce te striga pentru o targuiala din care sigur vei iesi in avantaj.

Plajele din Penang nu sunt spectaculoase, iar uneori, din cauza poluarii si a curentilor marini, culoarea apei se schimba din albastru in gri. Insa nisipul fin si soarele arzator iti poate oferi relaxarea de care ai nevoie dupa ce ai cutreierat pietele locale, restaurantele sau strazile din Georgetown.

La fix 30 de minute de zbor de Penang se afla o alta insula a Malaeziei: Langkawi. Daca in Penang gasesti istorie si cultura, culoare si gust, in Langkawi gasesti plaje superbe, natura, aventura si multa distractie.

Langkawi este un arhipelag format din 99 de insule pe coasta de vest a Malaeziei. Pe insula principala, inconjurata de ape turcoaz, vei putea gasi atat campuri pitoresti, cat si plantatii de arbori de cauciuc, dealuri inalte unde jungla isi face casa, sau paduri de mangrove ce protejeaza insula de eroziunea valurilor si de vanturi puternice.

Inca dinainte sa aterizezi in Langkawi vei fi informat ca in duty free cu siguranta vei gasi cele mai mici preturi din Malaezia la alcool, tigari sau ciocolata.

Insula este o oaza de liniste si de verdeata, oferind foarte multe variante de activitati pentru petrecerea timpului, de la relaxare pe plajele cu nisip fin auriu si ape turcoaz, la plimbari cu telecabina pana la inaltimi de 700 de metri deasupra marii.

Instalatia de telecabina duce vizitatorii intr-o plimbare de 15 minute pana pe varful muntelui Mat Cinchang, oferind imagini superbe asupra insulei. La capatul instalatiei, un funicular te duce pana la Sky Bridge, un pod pietonal cu o lungime de 125 de metri. De pe pod se pot vedea cascade, insulele din apropiere, padurea tropicala si plajele scaldate de apele turcoaz. Pot spune ca peisajele de aici sunt sublime, iar cuvintele nu ar putea vreodata descrie cu adevarat ce emotii transmite aceasta locatie.

Dupa o zi la inaltime, poti petrece o alta intr-un tur cu barca pe canalele padurilor de mangrove. Vei afla informatii interesante despre cum se formeaza aceste paduri, ce rol au si cate specii de vietuitoare adapostesc. Vei asista la un spectacol fascinant oferit de vulturii ce survoleaza zona in cautare de hrana. Padurile de mangrove retin si recicleaza substante nutritive si le filtreaza pe cele toxice printr-un proces natural, in acelasi timp contribuind la dezvoltarea unui teren propice pentru o multime de specii de pesti, crabi, scoici si alte animale marine. In cadrul aceluiasi tur este inclus un pranz delicios la restaurantul plutitor al unei ferme de peste. Turul se incheie atunci cand apele verzi ale canalelor intalnesc albastrul Marii Andaman, iar nisipul auriu al tarmului te imbie la relaxare.

Pentru cei dornici de putina adrenalina, Langkawi ofera un parc de aventura cu trasee de tiroliana (in functie de timpul pe care il aveti la dispozitie, se poate opta intre doua pachete: 6 sau 12 tiroliene cu trasee peste padurea tropicala si cascade, la o inaltime de 80 m). Copiii de la 5 ani in sus pot, de asemenea, sa se alature parintilor.

Tinerii dornici de distractie au ocazia sa isi petreaca timpul pe o insula privata, numita Paradise 101, situata foarte aproape de tarmul sudic al insulei principale, la numai 5 minute de mers cu barca. Aici pot inota, pot incerca sporturi nautice pe ski jet, pot servi masa la un restaurant in aer liber, pot dansa intr-o atmosfera de club cu jocuri de lumini si muzica live, pot face o plimbare cu salupa admirand un apus superb.

Din Langawi am zburat o ora catre capital Malaeziei, Kuala Lumpur. Trebuie sa recunosc faptul ca inca de la inceput am avut tendinta sa compar Kuala Lumpur cu o alta capitala asiatica vizitata, si anume Bangkok. Spre surprinderea mea, Kuala Lumpur este mai curat, mai verde si mai linistit decat Bangkok. Sky train-ul este usor de folosit si te ajuta sa ajungi rapid in orice parte a orasului, traficul este cursiv, infrastructura foarte bine pusa la punct.

Atractia principala a orasului sunt renumitele turnuri Petronas, cele mai inalte turnuri gemene din lume. Cu o inaltime de 452 de metri si arhitectura de inspiratie islamica, turnurile gazduiesc birourile si sediul central al Petronas Company. Vizitatorii nu pot urca mai sus de etajul 41, unde exista o pasarela ce face legatura intre cele 2 turnuri (la 170 m inaltime). Felul in care sunt luminate pe timp de noapte te face sa le recunosti cu usurinta din orice colt al orasului. Recomand o iesire de noapte intr-un Rooftop bar, unde turnurile se pot observa in toata splendoarea, pe langa vederea superba de ansamblu asupra orasului luminat feeric.

Pentru iubitorii de pasari, Kuala Lumpur Bird Park gazduieste 3.000 de pasari din 200 de specii din intreaga lume: pauni, berze, lebede, papagali, flamingo, hornbill (pasarea rinocer), etc.

Zona centrala Bukit Bintang este renumita pentru varietatea magazinelor si a restaurantelor. Poti pierde o zi intreaga aici facand shopping, savurand o mancare delicioasa sau chiar admirand pe jos, intr-o plimbare, suflul orasului.

Recomand un tur de o zi la templul Batu Caves, situat la 30 de minute de Kuala Lumpur.

Aici, la baza celor 272 de trepte ce duc la templul principal, puteti admira mici temple hinduse pline de culoare, dar si imensa statuie aurie a Lordului Murugan, zeul hindus al razboiului si al victoriei. Cu o inaltime de 43 m, impunatoarea statuie vegheaza intrarea in templu.

Pestera principala este cunoscuta drept cel mai important loc de pelerinaj pentru hindusi in timpul festivalului anual Thaipusam, la sfarsit de ianuarie.

In concluzie, recomand adaugarea Malaeziei pe lista cu destinatii de vizitat pentru cei ce vor sa descopere o cultura noua si interesanta, o experienta unica si autentica.
Anca Brodoceanu


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up