Am avut oportunitatea anul acesta sa vizitez pentru prima data Rusia, fiind tour leader-ul unui grup minunat de 14 persoane.
Sa vizitezi Moscova in cateva zile e imposibil si, cu toate ca am vazut o multime de lucruri care mai de care mai impresionante, acest oras urias, care adaposteste 20 de milioane de locuitori, este controversat, plin de istorie, unde cele mai multe strazi poarta nume de cosmonauti iar bisericile cu turle in forma de bulbi de ceapa amintesc de vechea Rusie asa cum si-o imagina pe hartie, pentru ochii privitorului, Ivan Bibilin.
Mai intai, in drum spre hotel, am pornit intr-un tur al orasului cu autocarul, poposind pret de cateva minute in fata Universitatii de Stat Lomonosov, cea mai mare universitate din Rusia, care mi s-a parut a semana putin cu Casa Presei Libere, evident, la o alta scara. Dar poate cea mai faimoasa bijuterie a acestei incredibile Moscova e Catedrala Sfantul Vasile Blajenii, o minune a arhitecturii rusesti care, dupa o parere subiectiva, nu se lasa intrecuta decat poate de Catedrala Sangelui Varsat din Sankt Petersburg. Catedrala s-a inaltat in locul numit ‘‘Dealul Vrabiilor‘‘, in Piata Rosie, inca din 1554, ca semn de recunostinta pentru victoria rusilor impotriva tatarilor din hanatul Kazan. La inceput, biserica a fost construita din lemn, avand culoarea alba, fara cupolele specifice in forma de ceapa, acestea fiind adaugate mai tarziu, tot in timpul lui Ivan cel Groaznic. De aici ne indreptam spre intrarea in Kremlin, traversand Piata Rosie, Krasnaia Ploscead, in traducere ‘‘Piata Frumoasa‘‘.
O parte din Kremlin este rezervat presedintiei dar, dupa un control atent, poti descoperi zona istorica cu o serie de biserici absolut fascinante, care au vazut de-a lungul timpului destui tari rusi. Nu rata sa vizitezi muzeul din cadrul complexului, mai ales Armoury Chamber, unde poti sa admiri tezaurul unuia dintre cele mai bogate imperii ale lumii. Statiile de metrou construite in anii `30, in timpul lui Stalin, sunt adevarate opere de arta, zici ca patrunzi in niste palate. Iata lista celor mai frumoase statii, in caz ca ajungi la Moscova: Kievskaya (dedicata Ucrainei, a carei constructie a fost supervizata de Hrusciov, pe atunci prim-secretar al RSS Ucrainene), Ploschad Revolutsii (cu 76 de statui de bronz ale oamenilor muncii), Mayakovskaya (probabil cea mai frumoasa, avand si un aer futurist pentru anii `30, voind sa sugereze viitorul de aur al Uniunii Sovietice), Prospekt Mira (zici ca te afli in palatul tarului, cu candelabre atarnand deasupra peroanelor), Komsomolskaya (welcome to Versailles-ul statiilor de metrou). Alte statii care merita vizitate sunt Arbatskaya, Beloruskaya si Novoslobodskaya.
Urmatoarea zi a continuat cu o vizita la Galeria Tretyakov, cel mai vizitat muzeu din Moscova, fiind cunoscut in lumea intreaga. In interiorul institutiei, pasionatii de arta pot admira colectii intregi de picturi, sculpturi, grafice si desene ale celor mai importanti artisti rusi, o biblioteca cu carti si manuscrise antice, documente si fotografii vechi care ne infatiseaza vechea Galerie Tretyakov, precum si magazine de unde putem cumpara copii ale operelor care se gasesc aici. Departe de a epuiza obiectivele turistice ale unui oras care nu traieste din turism, permiteti-mi sa va recomand zona cea mai buna pentru cumparaturi, in special suveniruri: Strada Arbat, mereu animata, unde se poate cu usurinta gasi cate ceva pe gustul fiecaruia.
Ne indreptam spre St. Petersburg cu Sapsanul, trenul de mare viteza, durata calatoriei fiind undeva la 4 ore. In interiorul lui gasesti si un bistro unde te poti delecta cu snack-uri sau ceva de baut. St. Petersburg, gandit de la zero de tarul Petru cel Mare in mlastinile raului Neva, este un oras impresionant, un oras imperial, un oras construit sa impresioneze. Petru cel Mare, dupa o vizita prelungita in Europa, si-a dat seama ca Rusia asiatica nu prea are sanse de a intra in competitie cu dinamismul Europei, asa ca a decis sa introduca reforme, unele de-a dreptul dureroase. Si pentru a semnala mai puternic ruperea Rusiei de Asia si ancorarea ei in Europa, a hotarat sa construiasca un oras complet european, dar un oras care sa il faca pe orice cap incoronat european de-a dreptul invidios.
Ce poti vizita in St. Petersburg:Ermitajul – fostul Palat de Iarna al tarilor rusi. Este unul dintre muzeele de arta fundamentale ale omenirii. Aici se afla colectia de arta a dinastiei Romanov, putred de bogata, dar si a nobililor care incercau sa tina pasul cu pasiunea pentru arta a stapanilor. Poti sa stai o zi, o saptamana sau o luna in Ermitaj. Nu te vei plictisi.
Palatele imperiale de la Peterhof (Petrodvaret) si Tsarskoe Selo. Tarii rusi nu puteau sa aiba doar un palat in mijlocul orasului. In centru e galagie, multa prostime, asa ca, urmand modelul occidental, au construit palate in imprejurimile orasului, unde este liniste si bine. Peterhof a fost initial construit de Petru cel Mare, care a dorit sa faca aici o replica a Versailles-ului si a cladirilor sale celebre, dar extins de tarina Ecaterina cea Mare, cea care a extins si Tsarskoe Selo, fondat de Ecaterina I, sotia lui Petru cel Mare si prima femeie care a condus Rusia (ea a fost Tarina-conducatoare dupa moartea sotului ei). In cele doua palate vei descoperi grandoarea imperiala a Rusiei Romanovilor, dar, atentie, nu se afla fix in St. Petersburg, ci in suburbiile orasului.
Catedrala Sf. Sange Varsat – construita pe locul unde a fost asasinat tarul Alexandru al II-lea („Eliberatorulâ€). Aduce cu Biserica Sf. Vasile Blajenii. Este remarcabila si prin contrastul arhitectural – este construita, in traditionalul stil rusesc, in mijlocul unui cartier pentru care ai jura ca se afla in Germania sau la Praga.
Catedrala Sf. Petru si Pavel. Desi nu este cea mai spectaculoasa biserica din St. Petersburg (Sf. Isaac, Kazan si Catedrala Sf. Sange Varsat sunt mult mai frumoase), aici se afla mormintele tuturor tarilor rusi de dupa Petru cel Mare (inclusiv ale ultimilor Romanovi, executati de comunisti in 1918, ale caror ramasite au fost descoperite dupa caderea comunismului). Este o adevarata carte de istorie pentru 200 de ani de imperiu rus.
Nevski Prospekt – principalul bulevard al orasului. Pur si simplu, plimba-te pe el, intra in cladiri, in magazine, in biserici si ia pulsul acestui oras unic. Cand sa mergi in Moscova si St. Petersburg: Cel mai bine este, indiscutabil, vara, cand chiar poti avea sansa de vreme buna. Adica poti merge in pantaloni scurti si sandale, poate fi chiar cald. Dar nu pleca fara haine groase la tine. Desi poate fi iulie, desi poate fi cald, a doua zi poti avea parte de o zi ploioasa si de temperaturi de 10 grade Celsius. Rusia – abia astept sa te revad!
Andreea Maftei