Gastronomia creola este, in primul rand, cel mai delicios rezultat al diversitatii etnice din Seychelles. Influentele franceze, indiene, africane si chineze au imbogatit paleta gusturilor si culorilor din farfurie, transformand aproape totul in adevarate specialitati culinare ce-ti transforma vacanta intr-o experienta deosebita. Si delicioasa!
Chiar daca resorturile din Seychelles au grija ca turistii sa gaseasca o mare varietate de preparate, inclusiv dintre cele europene, clasice, bucataria locala traditionala pune condimentele si ierburile aromatice la loc de cinste. Daca in cultura noastra vei da valoare un preparat adaugand condimente, creolii iti vor da senzatia ca ei functioneaza invers, plecand de la condimentele carora le scot cat mai bine aromele in evidenta. Aici, pestele si orezul sunt alimentelele de baza si totodata cele mai accesibile, alaturi de nuca de cocos, ardeiul iute, ghimbirul si fructele tropicale.
Ti-am pregatit un meniu creol care iti va gadila papilele gustative!
Aperitive:
Chatini de rechin
Gasit si sub denumirile „shark chutney” sau „satini rekin”, este un aperitiv care se serveste rece. Carnea de rechin este taiata marunt, fiarta, apoi condimentata cu zeama de lamaie, ceapa prajita, turmeric si bilimbi (fruct local). in functie de locul in care il servesti, poate contine papaya sau linte. In general, se adauga si chili.
Brèdes
Probabil singurul preparat tipic local, care nu vine pe filiera niciunei influente exterioare, brèdes se refera atat la produsul final, cat si la familia de plante din care e facut – asemanatoare spanacului nostru. Din brèdes se face un bulion subtire, servit in general ca supa-aperitiv pentru a-ti deschide pofta de mancare.
Supe:
Supa de scoici
Cu oceanul alaturi, populatia valorifica intens fructele de mare. Asa au creat o supa de scoici cum n-ai mai gustat vreodata. Scoicile sunt gatite cu rosii, usturoi si ghimbir, supa avand un touch intepator placut.
Supa de creveti
Preparata cu lapte de cocos la care se adaugă brânză pentru a o ingrosa, supa de tip chowder este printre delicatesele insulei. Fiarta timp de mai bine de trei ore, este o gustare cremoasa si foarte aromata
Tec-tec
Atat de populara si apreciata, aceasta supa rar lipseste de pe mesele localnicilor. Facuta in general din tec-tec, o mica crustacee, are varietati cate fructe de mare sunt! Pe langa acestea, se adauga ceapa, usturoi si patrunjel, totul amestecandu-se intr-o zeama gustoasa.
Peste si carne:
Curry de nuca de cocos
Cum spuneam, creolii nu scot in evidenta ceea ce noi numim preparat principal, ci aroma. Asa se intampla si cu acest curry de cocos care, de fapt, se refera la carne si peste gatite intr-o crema groasa de nuca de cocos, care-i da o aroma dulceaga deosebita.
Curry de liliac
Preparat considerat delicatesa pe intreg teritoriu al arhipelagului, se obtine dintr-o anumita specie, numita liliac-de-fructe. Desi nu suna tocmai apetisant pentru noi, europenii, este o tocanita cu o carne.
Peste la gratar
Fiind in Seychelles, nu poti rata un peste proaspat. in general, acesta este condimentat cu usturoi, chili sau ghimbir si este gatit astfel incat sa ramana moale si suculent. Daca nu-ti place gustul picant, ai grija sa mentionezi asta de fiecare data cand comanzi.
Fructe de mare
Fructele de mare de orice fel sunt o masa comuna în Seychelles, iar tu te poti bucura de aceste preparate proaspete si bine gatite. Crevetii, caracatita, calamarii si scoicile sunt printre cele mai apreciate.
Garnituri:
Salata de inima de palmier
Facuta din inimi proaspete de palmier, adica din miezul moale al trunchiului-mugur al anumitor specii de palmieri, acest preparat local este supranumit si „Mancarea milionarilor”. Acest miez este condimentat cu ulei, lamaie si piper si este extrem de apreciat.
Chatini seychellois
Fara vreun fel de carne sau peste, care imbina cele mai puternice arome din arhipelag: chili, ghimbir, usturoi – servit apoi alaturi de carne. Foarte picant si intens, preparatul se foloseste ca garnitura pentru carne si peste.
Rougaille
Un fel de bulion, rougaille este un sos de rosii condimentat si echilibrat cu ierburi aromate. Acesta se serveste alaturi de multe preparate, in special cele cu carne si peste.
Deserturi:
Banana Kat-kat
Unul dintre putinele deserturi locale (dincolo de fructe proaspete) Kat-kat inseamna o banana preparata cu lapte de cocos.
Inghetata
Seychelles este locul in care poti manca inghetata oricand. Obtinuta din fructe exotice, este un desert foarte popular atat printre localnici, cat si printre turisti.
Bauturi:
Limonada din lime
Foarte populara in Seychelles este bautura ce te racoreste, din suc de lime si lamaie amestecat cu apa si servit cu gheata. La aceasta se adauga uneori si alte arome tropicale pentru un plus de culoare si gust.
Berea
Berea a intrat in cultura locala si peste sapte milioane de litri curg anual din fabricile din Victoria. Incearca Seybrew si Eku, doua dintre marcile relevante.
Calou
Calou este „vin de palmier”, o bautura alcoolica obtinuta din seva anumitor palmieri care este pusa la fermentat.
Coco d’Amour
Este bautura nationala, insa are un gust care nu este chiar pe placul tuturor. Obtinuta din nuca de cocos Coco de Mer, este un lichior cu gust atipic si intepator.
Bakka
Este un tip de rom obtinut din trestie de zahar si ananas.
Ceai
Si Seychelles are cultura ceaiului, pe care il cultiva in special in Mahe. Cel mai apreciat fiind cel de citronella, cu o aroma cuceritoare. Se serveste dupa masa, fiind o bautura digestiva.
Daca vrei sa incerci un preparat creol inca de acasa, uite o reteta cu ingrediente mai usor de gasit, pe care o poti reinterpreta cu orice fel de carne doresti:
Eturia ti-a pregatit o serie de pachete de vacanta ce includ zbor charter, cazare la resorturi atent selectionate, servicii premium, asigurarea medicala si storno, plus serviciu de urgenta 24/7.
Descopera vacantele Eturia in Seychelles: