China este acel taram altfel care nu doar ca m-a impresionat, ci mi-a schimbat perceptia despre lume. Si asta, prin orasele sale aglomerate, enigmatice si grandioase.
Shanghai
Shanghai este orasul care m-a atras irezistibil prin arhitectura lui moderna, cu cladirile ce tintesc spre cer. Fiind cel mai mare oras din China, un oras modern, plin de viata, motorul economic al tarii, acest oras vibreaza si fascineaza in fiecare secunda. Este incredibil ca a inceput sa se dezvolte la inceputul aniilor ’90, iar astazi este cunoscut ca „Perla Orientului” si este orasul cel mai bine dezvoltat la capitolul viata, entertainment, sanatate si educatie.
Cel mai mult mi-a placut Cartierul Bund, dominat de cladiri construite in stilurile gotic, romantic, neoclasic, baroc si renascentist cu principalele atractii:
- Custom House (Casa Vamala) – construita în 1927, cladirea este una dintre cele mai spectaculoase din cartierul Bund. Ceasul si clopotul turnului sau au fost construite in Anglia.
- Hong Kong and Shanghai Bank: ridicata in 1921, conserva unele dintre cele mai vechi picturi murale.
- Shanghai Palace Hotel: construit in 1906, este unul dintre cele mai apreciate hoteluri din Shanghai.
Cartierul Bund are si o zona pietonala de doi kilometri ce se intinde pe lungimea cheiului Raului Huangpu, de acolo se vede perfect cartierul Pudong si se pot admira cele mai frumoase cladiri futuriste ale orasului, cu o arhitectura moderna si cu un stil unic, mai ales la etajele superioare, unde exista mai multe resturante asemanatoare cu niste farfurii zburatoare.
De asemenea, mi-a placut mult Strada Nanjing, importanta artera pietonala si una dintre cele mai aglomerate zone de shopping din lume. Are un farmec deosebit mai ales seara!
Sigur ca am vizitat si cele mai importante atractii ale orasului: Templul Statuilor de Jad ale lui Buddha, care contine doua dintre cele mai renumite statui de jad ale lui Buddha din lume, si Gradina Mandarinilor Yu, una dintre cele mai reprezentative constructii in stil chinezesc ce respecta conceptul arhitectural al dinastiei Ming.
Energia acestui oras m-a facut sa-l vad ca pe unul din cele mai uimitoare din intreaga lume. Mereu tumultuos, niciodata adormit, Shanghaiul este o destinatie ce merita toata atentia!
Beijing
Beijing, fiind capitala Chinei, impresioneaza prin grandoare si se poate lauda cu cea mai mare piata centrala din lume, Piata Tian’anmen, cu Orasul Interzis – cel mai mare palat imperial pastrat perfect, un complex arhitectonic unic in lume, precum si cu Templul Paradisului, unul dintre cele mai mari si mai frumoase constructii pe care le-am vizitat vreodata.
Beijing a fost capitala de mai bine de opt secole, din perioada Dinastiei Yuan (1271 – 1368) pana la Dinastia Ming (1368 – 1644) sau Qing (1644 – 1911). Treizeci si patru de imparati au domnit asupra Chinei de la Beijing, iar inca de la inceputuri orasul a fost un centru economic, cultural si politic.
Bineinteles ca atractia principala pentru orice turist aflat in aceasta frumoasa tara si mai cu seama in Beijing este vizitarea celei mai impresionante constructii umane, Marele Zid Chinezesc, ce se numara printre cele 7 noi minuni ale lumii. Recunosc ca de fiecare data cand ma gandeam la China, imi aparea in minte, automat, Marele Zid Chinezesc si, intr-adevar, acesta este impresionant. Construit incepand din secolul al XIV-lea, din piatra, caramida si pamant batatorit, cu o inaltime pe alocuri de 10 metri, zidul a fost gandit ca o structura de aparare impotriva hoardelor mongole din nord. Acesta strabate partea de nord a orasului Beijing si opt provincii autonome ale Chinei, avand o lungime totala de aproximativ 20.000 de kilometri. Pot afirma cu tarie ca merita sa pasesti o data in viata pe Marele Zid Chinezesc, fiind o experienta ce nu se poate compara cu nimic altceva, iar sectiunea zidului vizitata de catre noi, Mutianyu, are o frumusete aparte si marele avantaj de a fi mult mai libera decat alte sectiuni.
Xi’an
O alta atractie senzationala pentru mine a fost orasul Xi’an. Acesta este la polul opus fata de Shanghai, fiind mult mai linistit si avand o cultura si o istorie bogate. Este unul dintre cele mai vechi orase din China cu peste 3100 de ani de istorie. Acesta s-a numit odata Chang’an, inainte de dinastia Ming.
Xi’an este una din cele patru mari capitale vechi ale Chinei, detinand aceasta pozitie sub cateva dintre cele mai importante dinastii din istoria Chinei, incluzand Zhou, Qin, Han.
Centrul orasului este desprins parca din povesti, foarte colorat, cu casute traditionale, cea mai importanta fiind Clopotnita Orasului (Zhong Lou), o impozanta cladire traditionala din lemn si piatra, cea mai bine conservata de acest fel din toata China. Un obiectiv foarte interesant este Pagoda Gastei Salbatice, un loc folosit pentru transcrierea și traducerea textelor budiste. Nu trebuie ratata nici Strada Shuyuanmen, un fel de muzeu in aer liber. Aici, cladirile au fost pastrate exact asa cum aratau ele la începutul secolului trecut. De la un cap la altul straduta este plina cu magazine, ateliere și centre de artizanat.
Peste tot, accentul se pune pe traditie si pe pastrarea mostenirii istorice. Si desigur ca cea mai importanta atractie turistica este impresionanta Armata de Teracota. Descoperita in anul 1974, armata soldatilor de teracota, datand din anul 210 i.e.n, a fost ingropata in acelasi timp cu primul imparat al Dinastiei Qin. Am admirat imaginea impresionanta a miilor de soldati realizati in marime naturala, fiecare individ avand trasaturile sale proprii, in timp ce armurile sunt evidentiate in functie de rangul fiecaruia.
Sigur ca orasul Xi’an are si zone moderne, insa ar fi pacat sa petreci prea mult timp in partea moderna cand ai la dispozitie o mostenire culturala atat de impresionanta.
Un batran proverb chinezesc spune: mergi in Shanghai si vei vedea o China veche de 100 de ani, mergi in Beijing si vei vedea o tara veche de 1000 de ani si mergi în Xi’an pentru a vedea China cea de 3000 de ani.
Descopera vacantele Eturia in China:
⇒ Vacante China – Eturia