Indonezia este taramul aromelor imbinate in cele mai creative moduri, de aceea bucataria sa te va surprinde placut! Indonezienii pastreaza ingredientele traditionale si tehnicile de gatit de odinioara si, in plus, fiecare preparat difera de la o zona la alta, tara avand peste 13.000 de insule locuite si fiecare pastrandu-si, oarecum, individualitatea.
Ca sa-ti fie cat mai simplu de ales la o prima incursiune in „Salba de Smaralde a Ecuatorului”, iti recomand cateva dintre cele mai fascinante, delicioase si aromate preparate… si sa nu te feresti de street food!
De mancat
Satay – asemanatoare unor frigarui din carne, ele se gatesc pe carbune incins si se servesc cu chiftele din orez si sos de alune. Carnea este bune condimentata. Acesta este cel mai apreciat fel de mancare din Indonezia.
Siomay – sunt pachetele umplute cu diverse compozitii de carne, peste sau legume, servite cu celebrul sos de alune.
Bakso – este traditionala supa indoneziana cu taitei, perisoare si bors. In functie de zona in care o gusti, va fi diferita.
Nasi uduk – este o reteta traditionala larg raspandita pe baza de orez. Acesta este fiert in lapte de cocos si este servit cu bucatele de pui, soia sau peste. Vine alaturi de sos iute din chilli.
Nasi goreng – este varianta indoneziana a orezului prajit (imbinat in diverse feluri – cu legume, bucatele de carne sau fructe de mare) si, in general, este servit la micul dejun.
Acar – este o salata de muraturi (varza, morcovi, castraveti, pastai de fasole), toate taiate subtire si amestecate cu saramura si apa indulcita. Se poate manca si cu noodels.
Rendang – este un fel de mancare din carne de vita la cuptor, facuta la foc mic, servita cu sos foarte iute.
De baut
Cafeaua Luwak (Kopi Luwak) este una dintre cele mai scumpe cafele din lume si este facuta din excrementele animalului numit civeta. Civeta este un animal solitar ce se hraneste pe timpul noptii cu fructe de cafea coapte din plantatii locale in timpul sezonului de recoltare. Civeta nu poate digera aceste seminte, dar fermenteaza in tractul digestiv al animalului inainte de a fi excretat.
Vinul de palmier – este laptos si puternic dulce, dar, cu timpul, se face mai acru. Spre deosebire de un merlot, gustul se schimba in cateva minute si nu ani!
Kopi Joss – numele provine de la sunetul scartait pe care il produce o caldura arzatoare de carbune la contactul cu lichide. Unii spun ca bautura are gust de cafea, in timp ce altii descriu gustul ca fiind unul de caramel. O ceasca costa intre 20 si 40 de centi in dolari americani.
La desert
Lapis Legit este prajitura olando-indoneziana ce contine peste 30 de staturi.
Serabi – sunt clatite mici, preparate din faina de orez si lapte de cocos. Pot fi servite cu ciocolata, cocos, inghetata sau fructe, dar si cu carnati sau peste. Eu recomand varianta cu fructe!
Engkala sau avocado din Borneo – Borneo este un tezaur pentru produse unice. Daca treci vreodata printr-o piata din Statul Sarawak, vei gasi probabil un fruct minuscul cu piele neteda, roz-stralucitor, un capac verde mare si cu aroma de avocado.
Fructul sarpelui – multe dintre soiurile acestui fruct sunt folosite la gatit, dar soiul zalacca este bun de mancat si aduce cu gustul ananasului. Acest fruct se numeste Salak, dar, din cauza cojii care e asemanatoare cu pielea sarpelui, si-a primit numele de „fructul sarpelui”.
Durianul a fost unul dintre cele mai bogate fructe in beneficii din Asia. Are un miros urat, dar gustul e deosebit. Brutarii folosesc acum duritan in crema, fursecuri, prajituri. Daca nu l-ai incercat inainte, iti recomand sa iei doar o lingurita la inceput!
Si inca ceva simplu, gustos si aspectuos:
Descopera vacantele Eturia in Indonesia:
⇒ Vacante Indonesia – Eturia