Obiceiurile unei tari sunt, pentru orice calator, experiente autentice, umitoare, uneori emotionante: sa fii in mijlocul unui ritual unic, sa participi la un spectacol vechi de sute de ani, sa te bucuri alaturi de localnici de un festival sfant, sa admiri mestesugul migalos al omului din mainile caruia ies opere de arta – toate sunt trairi netagaduite pe care le poti simti intr-o calatorie, dincolo de faimoasele obiective.
In lume, sunt peste 500 de manifestari culturale incluse in patrimoniul intangibil UNESCO – majoritatea extrem de fragile in fata globalizarii. Astazi, noi vrem sa-ti povestim despre cateva dintre cele care ne-au devenit amintiri adanc inradacinate nu doar in memorie, ci mai ales in suflet!
Mananca bine!
Dincolo de ceremoniile ecvestre, de muzica mariachilor si de ceremonia dedicata mortilor, Mexic se mai lauda cu ceva: cu gastronomia traditionala. De la plantarea dupa metode locale si sarbatoarea recoltei pana la moduri de preparare vechi si servirea mesei in acord cu obiceiuri ancestrale, bucataria mexicana e un adevarat ritual. Iar dincolo de porumb, fasole si chilli, ea inseamna ustensile, simboluri, credinte si oameni. Bucataresele care respecta intocmai retetele din mosi-stramosi ale preparatelor pe care chiar si tu le poti degusta astazi sunt, in principal, in Statul Michoacán, dar si prin multe alte locuri din Mexic.
Danseaza pana la epuizare!
Mauritius e mai mult decat relaxarea pe plajele fine si scufundarile in adancuri: e o petrecere plina de viata! Sega este o arta completa ce se traduce prin muzica, ritm, haine, dans si voie buna si este emblematica pentru comunitatea creola de pe insula. Fiecare petrecere e diferita pentru ca solistii improvizeaza versurile in creola, uneori amestecata cu alte limbi, ca engleza sau franceza. Asta inseamna ca te poti implica si tu cu putina creativitate la petrecerile de pe plaja!
Poarta haine lucrate cu dragoste!
Lacul Titicaca este un adevarat obiectiv si mai toate traseele turistice din Peru il includ. De pe lac, Insula Taquile este cunoscuta pentru arta textila ce e continuu practicata, zi de zi, atat de femei, cat si de barbati si indiferent de varsta. E un stil de viata plin de migala. Comunitatea fiind izolata pana in 1950, traditia tesutului a reusit sa se pastreze chiar din timpurile civilizatiilor precolumbiene. Printre altele, aici se fac si renumitele brauri impetite – adevarate elemente etnografice ale comunitatii, dar si chullos – caciulile tricotate, cu mot, care te vor feri de frig cand urci la Machu Picchu.
Celebreaza sarbatorile intr-un festival!
Inca din secolul al IV-lea, etiopienii evoca botezul lui Iisus de catre Ioan Botezatorul in Raul Iordan printr-un festival religios si cultural colorat, cunoscut sub numele de „Epifania Etiopiana”. Incepe inca din ajun, pe 18 ianuarie, cand oamenii pleaca in pelerinaj cu Tabot-ul bisericii (replica a Tablelor lui Moise) catre o sursa de apa, loc in care petrec noaptea rugandu-se. Pe 19 februarie, dimineata, se intorc cu Tabot-ul la biserica intr-o procesiune plina de viata: prin tinute, accesorii, tobe, cantece religioase si traditionale ritmate, dans si culori. Poti participa la festival chiar in Axum, locul emblematic al ortodoxiei in Etiopia.
Intoarce-te cu un suvenir remarcabil!
Comunitatea Zafimaniry, formata din silvicultori, tamplari si mestesugari ai lemnului, si-a gasit refugiu in zonele inalte din sud-estul Insulei Madagascar, din calea despaduririlor din secolul al XVIII-lea. Aici, oarecum izolati, au continuat sa-si faca meseria, perfectionandu-se. Astazi, le vezi arta in obiectele din viata de zi cu zi: grinzi, pereti sau unelte, chiar si morminte – toate sunt bogat ornamentate prin sculptura. Zafimaniry folosesc douazeci de tipuri de lemn endemic si fiecare impune o functie decorativa. Imaginatia si creativitatea lor merge intr-atat incat nicio piesa creata nu este aidoma alteia. Cu siguranta, orice te decizi sa achizitionezi va fi suvenirul tau pretios din Madagascar!