Arhipelagul Langkawi are 99 de insule tropicale (uneori 104, in functie de maree) situate pe coasta de nord-vest a Peninsulei Malaezia, la 30 de kilometri de Kuala Perlis de pe continent, in Marea Andaman. Cu o suprafata totala de 528 de km², Langkawi apartine statului Kedah, care se invecineaza cu granita thailandeza. Aici se afla unele dintre cele mai intacte si mai neexplorate paduri tropicale din lume, pesteri calcaroase si formatiuni carstice spectaculoase, precum si unele dintre cele mai frumoase plaje cu nisip alb sau negru, mangaiate de apele de smarald, care forfotesc de viata marina. Cele mai frumoase plaje sunt Pantai Cenang, Golful Burau, Pantai Kok si Pantai Datai.
Insula Langkawi, bijuteria Kedah-ului, este un paradis tropical insorit aproape tot timpul anului. Cu plaje idilice, paduri stravechi si sate linistite, iti poate oferi toate tipurile de acomodare, de la casute pe plaja pana la resorturi luxuriante de cinci stele.
Numele „Langkawi” este o combinatie intre „Lang” si „Kawi”: „Lang” vine de la „helang”, care inseamna vultur in malaieza – in trecut, insula era casa pentru milioane de vulturi. „Kawi” inseamna „marmura” in sanscrita, iar marmura este foarte raspandita in aceasta zona a Malaeziei. Tun Mohamed Zahir, in cartea sa intitulata „The Legends of Langkawi”, afirma faptul ca numele arhipelagului provine de la „Langka” si „Wi”, care, in sanscrita, inseamna „frumusete” si „nenumarat”.
Cel mai mare oras din arhipelag este Kuah. Cea mai mare altitudine de pe insula este de 890 de metri, iar cel mai inalt punct este Gunung Raya, situat in zona central-estica a insulei principale.
In 1987, insula principala a arhipelagului, numita tot Langkawi, a primit statutul de zona libera (duty free zone), cu intentia de a promova turismul; a fost renovat aeroportul, a fost imbunatatita reteaua de legaturi cu peninsula si, de atunci, a inceput sa fie promovata de majoritatea agentiilor de turism europene. Langkawi a fost denumita de catre multi „cel mai bine pastrat secret al Malaeziei”. Din 1 iunie 2007, 10.000 de hectare din Langkawi si cele 99 de insule au fost declarate Geoparc de catre UNESCO, trei dintre cele mai importante componente ale geoparcului fiind Parcul Mount Machincang Cambrian Geoforest, Parcul Kilim Geoforest si Pulau Tasik Dayang Bunting (Insula Lacului Maidein).
Langkawi era punctul de incepere a concursului international de ciclism, Tour de Langkawi, dar, incepand din 2000, Langkawi a fost exclus din itinerarul concursului. In Langkawi, se tine de doua ori pe an Langkawi International Maritime and Air Show (LIMA).
Activitati si atractii
Pe insula puteti alege numeroase activitati, de la a participa la o dresura de crocodili sau de serpi pana la a merge intr-o croaziera de o zi la snorkeling sau scufundari. Sau puteti alege sa vizitati Underwater World, unde veti afla mai multe despre vietuitoarelor marine.
Un taxi costa nu mai mult de 20-40 de ringgit; depinde de zona in care mergeti, puteti inchiria masina cu sofer pentru 50 de ringgit/ora (masinile se inchiriaza, in general, pentru minimum patru ore). Poate fi, de asemenea, o provocare sa inchiriati o masina si sa conduceti pe partea stanga a drumului. Strazile nu sunt foarte aglomerate, dar este nevoie de putina atentie si concentrare. Inchirierea masinii este 210 de ringgit/zi (cu tot cu asigurare), iar un plin de benzina este in jur de 100 de ringgit, dar, pentru o zi, chiar daca strabateti insula in intregime, aveti nevoie doar de maximum jumatate de rezervor.
Puteti merge intr-o croaziera de doua ore prin padurile de mangrove, care costa intre 250 si 350 de ringgit pentru un vas (depinde de capacitatea dumneavoastra de negociere). Exista doua puncte de plecare:, in functie de preferintele voastre: de langa resortul Tanjung Rhu (pentru un traseu mai lung si mai interesant) sau din zona Parcului Kilim (pentru un traseu mai scurt). In excursie, veti vizita pesterile cu lilieci, veti vedea cum sunt hraniti vulturii si veti vizita o ferma de peste unde, pentru 5 ringgit de persoana, puteti vedea o demonstratie de hranire a pisicilor de mare. Aici puteti servi si un pranz delicios cu peste proaspat. Nu uitati sa solicitati intoarcerea pe mare. Daca vantul bate cu putere, veti avea parte de o adevarata excursie de rafting.
O alta atractie a insulei este Cable Car, telegondola ce duce turistii pana in varful Gunung Mat Cincang, aflat la 705 de metri deasupra nivelului marii, de unde va veti bucura de privelisti superbe ale golfurilor si atractiilor naturale ale insulei. Intrebati la receptie care este prognoza meteo pentru ziua respectiva, pentru ca nu merita sa optati pentru aceasta activitate intr-o zi ploioasa sau cu ceata.
Mai puteti merge la shopping in Kuah, capitala insulei, unde sunt numeroase mall-uri si outlet-uri si puteti servi masa la Lobster Village sau la unul dintre restaurante cu specifice diverse de aici. Puteti manca in zona Pantai Cenang: la Putomayo – un restaurant chinezesc cu fructe de mare, la Bonton – un restaurant cu meniu traditional malaezian, la Shrimps – un restaurant cu preparate pe baza de fructe de mare din zona Pantai Malot. Desi viata de noapte nu e la fel de agitata ca in Thailanda, puteti avea totusi ore de dans si de distractie in cluburile de noapte de pe insula, cele mai renumite fiind Chime (de la Hotelul Sheraton Langkawi), Sunba (aflat vis-a-vis de Frangipani Resort) si Enigma (situat langa Asiana Hotel).
Descopera vacantele Eturia in Malaezia