•  
  •  
  •  
  •  

Jamaica este una dintre destinatiile care si-a cultivat o personalitate foarte distincta, puternica si hipnotizanta. Fiecare aspect al vietii pe aceasta insula din Caraibe – muzica, moda, distractie si gastronomie – o fac imbietoare si atractiva pentru turistii din toata lumea. Tu te-ai gandit vreodata la un sejur fascinant in Jamaica? Iti spunem noi de ce ar trebui sa o faci!

Muzica

Jamaica este locul de nastere al lui Bob Marley, cel care a pus mica insula pe harta mondiala a muzicii. Si nu numai: Jimmy Cliff, Greggory Issacs, Shaggy si Sean Paul iti demonstreaza ca aici s-a nascut muzica reggae. Dar, fie ca este vorba de reggae, rock sau reggaeton, muzica ce pleaca de aici plaseaza Jamaica pe scena internationala si o influenteaza constant prin dancehall si reggae local. Acordurile nascute acolo sunt, uneori, si in piese difuzate de radiourile noastre.

Cand ajungi in Jamaica, poti explora istoria acestui gen care defineste o tara: despre inceputurile muzicii Reggae, despre muzica impregnata in cultura, ba chiar poti vizita popularul muzeu „Bob Marley” ca sa privesti cu mai multa atentie asupra vietii veneratului muzician jamaican.

Muzica reggae a fost inca de la inceputuri o cale de exprimare a punctelor de vedere politice si sociale si este in stransa legatura cu miscarea Rastafari, care a inceput aici in anii 1930.

Miscarea Rastafari

Aceasta miscare isi are radacinile in Jamaica anilor ‘30 si s-a raspandit in intreaga lume in diverse doze si sub diverse forme. Este considerata o religie minoritara (5% din populatia Jamaicai si, totusi, cea mai mare comunitate din lume) si incorporeaza crestinismul protestant, misticismul si elemente ale constiintei politice pan-africane.

Rastafarii au convingerea ca oamenii de origine africana care traiesc in intreaga lume sunt exilati, traind in Babilon, iar obiectivul final este intoarcerea acasa, in Zion, numele de referinta pentru Africa (locul de nastere al omenirii) asa cum e in Biblie. Totodata, ei spun ca cele mai multe drame ale poporului african – sclavie, nedreptate economica si discriminare rasiala – sunt teste de la Jah (prescurtarea in engleza de la Iehova) si ca, intr-o zi, toti vor gasi eliberarea.

Romul

Esti iubitor al romului? Atunci avem o veste minunata pentru tine: Jamaica are cele mai multe baruri de rom pe kilometru patrat! Acum, ca ti-am captat atentia, mai venim cu un fapt care iti va gadila papilele gustative: aici a fost rafinat procesul deja stabilit de fabricare a romului – astfel, Jamaica si-a creat un proces propriu, transformand romul intr-o licoare aromata, bogata, plina.

De asemenea, tot aici gasim si cel mai scump rom din lume – evaluat la aproximativ 54.000 de dolari. Dar nu-ti face griji, vei gasi o multime de optiuni de romuri locale excelente cu care sa te intorci si acasa!

Legendele piratilor

Atunci cand vorbim despre rom, inevitabil mergem cu gandul la faimosii pirati din Caraibe. Pentru asta, mergem direct in Port Royal, orasul cu o istorie tumultoasa ascunsa dincolo de ziduri. Din cauza piratilor, Port Royal era, in secolul al XVI-lea pe lista celor mai periculoase orase din lume, fiind ocupat si condus de pirati condusi de legendarul Henry Morgan. in secolul al XVII-lea, portul jamaican devenise baza de operare ideala datorita pozitiei strategice: era foarte aproape de toate rutele comerciale din Caraibe – practic, devenise o sperietoare pentru toti comerciantii din zona.

in 1687, au fost adoptate legi anti-piraterie, iar in 1692, orasul a fost distrus de un puternic tsunami.

Cafeaua Blue Mountain

Jamaica este cunoscuta pentru o cafea delicioasa, numita Blue Mountain. Numele vine de la locul in care este cultivata, in Muntii Albastri, care sunt, totodata, si cei mai inalti munti din Caraibe.

Cafeaua Blue Mountain, rara, scumpa, exclusivista, a devenit una dintre cele mai cautate tipuri de cafea din lume. Boabele sunt culese manual si prajite local, iar cresterea acestui tip de cafea face parte dintr-un proces foarte complicat.

In Jamaica, nu doar ca trebuie sa o gusti, dar trebuie sa vizitezi si o plantatie!

Ackee & Saltfish

In aplauzele tale, iti prezentam Ackee & Saltfish, mancarea nationala din Jamaica! Clasata de National Geographic drept al doilea cel mai bun fel de mancare national din lume, direct sub hamburgerul din Statele Unite, credem ca este de neratat!

Mancarea este facuta din mar de ackee (fruct exotic originar din Africa de Vest, ce se cultiva si in Caraibe) si cod sarat asezonat cu diverse condimente pentru o simfonie de gusturi.

Plajele

Jamaicai nu-i puteau lipsi din peisajul exotic plajele albe care te invita la ziua la odihna, iar – multe dintre ele – seara la petreceri. Insula are putin peste 50 de plaje publice, fiecare cu specificul sau, oferind experiente inedite.

Pe noi ne-au cucerit multe dintre ele, insa in top raman:

  • plaja Seven Mile din Negril, poate cea mai spectaculoasa plaja – are 10 kilometri si este una dintre cele mai cunoscute plaje ale lumii;
  • plaja Doctor’s Cave, o intindere de nisip alb cu ape de cristal;
  • plaja Wickie Wackie – ideala mai ales si cand te pasioneaza surf-ul.

Cascadele

Dunn’s River Falls, Ocho Rios Blue Hole, Mayfield Falls, Reach Falls, YS Falls si Konoko Falls sunt cateva dintre cele mai impresionante cascade din Jamaica. Fiecare iti ofera cate ceva: o drumetie prin vegetatia exotica, o baie rece in piscinele naturale, scufundari, cadre instagramabile sau locul perfect pentru odihna intr-o zi torida.

Laguna Luminoasa

Chiar langa zona de coasta Falmouth, vei gasi Laguna Luminoasa – o laguna care pare obisnuita in timpul zilei, insa care dezvolta o forma rara de alge care, noapte, odata agitate, se incarca cu energie si incep sa straluceasca in nuante de albastru.

Cel mai feeric mod de a te bucura de acest fenomen este un tur cu barca in urma careia sa urmaresti darele pline de lumina din urma sa. Apoi, sari sa inoti si sa te bucuri de milioanele de particule bleu ce te invaluie!

Sosul Jerk

Despre Sosul Jerk o sa auzi la fiecare pas cand te afli in Jamaica. Este un sos „inventat” aici si este extrem de apreciat de localnici, mai ales ca ei adora mancarea picanta!

Asa ca ei condimenteaza aproape orice cu acest sos Aproape orice poate fi condimentat cu sos intepator: de la carne de porc, peste si pui si pana la tacos.

Resorturi luxuriante

Jamaica este una dintre destinatiile lumii in care poti sta regeste la resorturi All Inclusive perfecte de 4 si 5 stele. La propriu!

Pentru un sejur cu fast, rasfat si relaxare, alege dintre cele trei zone majore care s-au specializat in aceasta directie: Montego Bay (faimos pentru viata de noapte efervescenta), Ocho Rios (cu o pozitionare excelenta fata de punctele de interes de pe insula) si Negril (apreciat pentru plajele de vis).

Oamenii

Energia pozitiva, bucuria prezentului si acceptarea lucrurilor exact asa cum sunt sunt trasaturile definitorii ale jamaicanilor. Ei traiesc intr-un mod spiritual de unde noi toti putem invata: fara graba si stres, dar cu multa muzica, dansand si cantand. Atitudinea lor pozitiva te face sa te simti confortabil si fericit!

Descopera vacantele Eturia in Jamaica:
⇒ Vacante Jamaica – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up