•  
  •  
  •  
  •  

Te-ai gandit vreodata la o vacanta in Panama? Capitala tarii, Panama City, este un megalopolis care impresioneaza prin grandoarea peisajului brazdat de zgarie-nori. Supranumit Miami-ul Americii Centrale, este un izvor de experiente si obiective care mai de care mai incitante!

Turul orasului trebuie sa includa orasul vechi, cartierul San Felipe, Piata Independentei, Catedrala Metropolitana, Plaza de Bolivar, Biserica San Francisco de Assisi si Teatrul National. Nu uita nici de „minunile” lumii moderne, ca Turnul Surub!

Canalul Panama
Canalul Panama

Canalul Panama

Una dintre cele mai impresionante constructii ale lumii este gata sa te uimeasca intr-o croaziera de sase ore, care tranziteaza partial canalul si ofera experiente marcante: traverseaza ecluzele Miraflores (cu o diferenta de nivel de 16,5 metri) si Pedro Miguel (9,4 metri), trece pe sub impresionantul Pod al Americilor (singurul punct de trecere peste canal pentru mult timp) si modernul Pod Centenar. Vasul ajunge pana in Taietura Gaillard, unde peisajul este spectaculos prin prisma maretiei ingineresti! In tot acest timp, ghidul isi povesteste istoria…

Canalul Panama
Canalul Panama

Constructia Canalului Panama a fost demarata in 1880 sub conducere franceza, implicand vietile a zeci de mii de muncitori. Esuand, americanii au finalizat canalul in anul 1914. A devenit unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie intreprinse vreodata si a avut un impact enorm asupra navigatiei. De la deschidere, canalul a usurat navigarea (reducand distanta parcursa de la 22.000 pana la 9.500 de kilometri) si este in continuare un element indispensabil al navigatiei internationale. In fiecare an, prin canal trec mai mult de 14.000 de nave, transportand mai mult de 20.378 milioane de tone de marfa.

Sfatul nostru: Nu rata Muzeul Canalului Panama, acolo vei afla lucruri despre uluitoarea constructie!

Prin Centrul Vechi din Panama City
Prin Centrul Vechi din Panama City

Centrul Vechi

Centrul vechi al orasului este un loc plin de viata in care vei regasi traditionalul stil de viata urban de altadata. Printre manastirile de piatra, arhitectura coloniala, influentele eclectice si culorile ce parca isi transmit buna dispozitie, cartierul vechi tinde sa te duca cu gandul la Cuba in aparenta daca nu ar fi, totusi, atat de modernizat in stil de viata. Se afla in Patrimoniul UNESCO. Strazile pietruite, arcadele, trotuarele impodobite cu flori colorate sunt capabile sa-ti transmita starea de bine, de relaxare pe care o cauti in orice calatorie. Mia mult, aici vei gasi cele mai bune restaurante si cafenele din oras!

Sfatul nostru: Fa o plimbare spre Dealul Ancon, de unde ai o priveliste asupra orasului si centrului vechi!

Orasul Vechi Panama City
Orasul Vechi Panama City

Orasul Vechi

Odata ce ai ajuns aici, vei vedea ruinele a tot ceea ce a ramas din orasul fondat in 1519 de conchistadorul spaniol, Pedro Arias de Ávila. Ruinele fac parte din Patrimoniul UNESCO si reprezinta cel mai in varsta monument de pe teritoriul tarii!

Sfatul nostru: La polul opus, in Panama City, exista unul dintre cele mai mari malluri din America Latina, Albrook Mall, unde cei pasionati de shopping pot face cele mai variate cumparaturi.

Vedere din Metropolitan Park asupra Panama City
Vedere din Metropolitan Park asupra Panama City

Natura din jurul orasului

In imediata apropiere a orasului, te poti delecta in adevarate jungle tropicale. Cel mai interesant, Parcul National Soberania (la 25 de kilometri de Panama City), te asteapta cu cei mai activi locuitori ai sai: maimute, papagali, dar si vanatori tacuti, precum jaguari si vulturi.

Daca vrei sa afli mai multe despre biodiversitatea Americii Centrale si de Sud, dar si despre cum pot fi protejate speciile aflate in pericol, viziteaza Centrul Natural Punta Culebra de pe Insula Amador, centru condus de Institutul de Cercetare Tropical Smithsonian.

Iar, daca nu vrei sa iesi din oras, dar cauti natura, Parcul Natural Metropolitan este cea mai buna optiune: gasesti poteci pentru plimbari dintre cele mai diverse ca sa gasesti numeroase specii de pasari, lenesi si tucano.

Sfat nostru: Urca in punctul de belvedere din Parcul Metropolitan! Dincolo de faptul ca ai parte de un traseu numai bun pentru o portie de miscare in natura, odata ce ai ajuns, o superba priveliste ti se deschide!

Biomuseo Panama City
BioMuseo Panama City/ Foto: www.biomuseopanama.org

BioMuzeul

Este unul dintre cele mai interesante muzee din America Centrala, iar expozitiile releva biodiversitatea panameza prin vizualuri imense, contemporane. De asemenea, exponatele par ca tin locul unui studiu al interventiei umane dintre Atlantic si Pacific, prezinta modul diferit de evolutie a celor doua oceane, mentionand impactul ismului (format intr-o era geologica recenta) asupra biodiversitatii planetare. Muzeul este opera de arta a arhitectului Frank Gehry, acelasi care a proiectat Muzeul Guggenheim din Bilbao.

Sfatul nostru: Aloca-ti trei ore pentru cele opt galerii ale celui mai faimos muzeu din Panama!

Descopera vacantele Eturia in Panama

⇒ Vacante Panama – Eturia

Citește și:

Ce trebuie sa stii inainte sa mergi in Panama


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up