•  
  •  
  •  
  •  

Parasim Querétaro si ajungem in San Miguel de Allende, pentru mine fiind o surpriza care ma transpune intr-o lume a festivalurilor, o allegria de muzica si culoare. Ajungem in a doua parte a zilei si ne cazam intr-un hotel ce atragea cu piscina si curtea interioara intima, insa lasam bagajele si plecam rapid in explorarea orasului mult-laudat, despre care auzisem cele mai multe aprecieri. Am avut ocazia sa strabatem stradutele pline de culoare, cu felinare, ferestre protejate de grilaje migalos prelucrate, am intalnit o multitudine de turisti si localnici „adoptati”, care misunau peste tot.

San Miguel de Allende
San Miguel de Allende

Aproape fiecare casa adaposteste un local, un magazin de suvenire, un hotel sau o galerie de arta. Apoi am ajuns in case cu patio – curti interioare mari si verzi – unde oferta este mai bogata în ceea ce priveste restaurantele cu terase frumos amenajate cu meniuri atractive (o fuziune de retete mexicane cu influente americane sau europene), magazinele colorate de ceramica, operele de arta, picturile si sculpturile masive sau atelierele de imbracaminte cu modele moderne, unde o multime de designeri isi expun operele vestimentare intr-un mare stil artistic. Abia asteapta sa intri in vorba cu ei, sa le zambesti, sa ceri permisiunea unei fotografii si sa ii intrebi care e povestea locului respectiv, iar pe unii ii incanta si mai tare daca vorbesti putina spaniola, pentru ca se simt totusi acasa la ei. Este un oras destul de englezit si modernizat, dar poti sa aduni o multime de povesti intersante.

El Jardin Allende
San Miguel de Allende

Prima noastra seara in San Miguel de Allende s-a intamplat sa fie chiar de Pastele catolic si o feerie de muzica mariachi rasuna din parcul central, El Jardin Allende, cu copaci uniform decorati. M-am oprit asupra acestor momente unice. O trupa de Mariachi incanta seara si astepta sa fie invitata la usa sau geamul iubitei/iubitului pentru a transmite un mesaj de dragoste ori iertare. Un tata si sot facea dedicatii familiei. Stand de vorba pe o banca cu un localnic, ne-a spus ca aici sunt multe festivaluri, dar primavara este unul celebru de folclor si traditii, unde vin multe trupe din toata lumea. Si-a amintit ca si Romania a participat in urma cu cativa ani. De jur imprejur se auzeau o multime de copiii si parinti bucurosi ce jucau diverse jocuri, faceau baloane, iar cuplurile cantau si dansau. Atmosfera era completata de diversele chioscuri ce vindeau gustari locale, elote, sucuri de fructe, vata de zahar colorata, piñata si inghetata.

Parroquia de San Miguel Arcángel
Parroquia de San Miguel Arcángel

Cea mai impresionanta cladire ce domina Piata Centrala este Parroquia de San Miguel Arcángel, remarcabila pentru exteriorul ei neogotic, un stil european redecorat de Zeferi dupa cartile postale cu Sagrada Familia. Nu este atat de mare, dar impresioneaza ziua prin maretie, iar seara, cu linistea creata de decoratiile frumos luminate. In timpul zilei, m-au surprins grupuri de tineri care abordeaza pe strada turisti – vin catre tine, punand intrebari in engleza sub forma unui chestionar despre orasul lor natal: ce anume iti place si ce anume ai schimba la el. Timizi si curiosi, intreaba de unde vii, fascinati de locurile necunoscute, iar la final iti cer voie sa faca o fotografie cu tine.
Din varietatea de cazari, poti alege hoteluri, posadas, boutique-uri, vile sau simple apartamente.

Parroquia de San Miguel Arcángel
Parroquia de San Miguel Arcángel
Parroquia de San Miguel Arcángel
Parroquia de San Miguel Arcángel

Aici traiesti si te simti specific, exista o moda aparte, de la gentile impletite ca un cos pana la papucii manual lucrati, camasi artizanale frumos lucrate din materiale fine.
Apoi, e musai sa incerci churros rellenos facuti de localnici, empanadas cu branza sau cartofi din Plaza Cívica, un elote din El Jardin. La marginea orasului, se afla institutul Allende al carui patio gazduieste diverse targuri, iar pe un perete lateral adaposteste o minunata fresca ce arata istoria Mexicului de la patrunderea lui Cortez prin Golful Veracruz si inaintarea sa in teritoriul mexican, cu sprijinul lui Malinche, Revolutia si Razboiul de Independenta si asa mai departe.

San Miguel de Allende
San Miguel de Allende
San Miguel de Allende
San Miguel de Allende

Vezi si

MEXIColonial – Episodul 1: Mexico City & Querétaro

MEXIColonial – Episodul 3: Guanajuato, Guadalajara & Tlaquepaque

MEXIColonial – Episodul 4: Ruta Tequila, Puerto Vallarta si sfarsit de vacanta


Descopera vacantele Eturia in Mexic

Vacante Mexic – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up